Miljoenennota 2022: de belangrijkste punten voor de zorg

door | sep 24, 2021 | Algemeen, Thuiszorg, Vereniging, Woonzorg

Op Prinsjesdag overhandigde demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Wat zijn de belangrijkste punten uit de Miljoenennota voor de zorg? En wat is de impact van de plannen voor zorgaanbieders?

‘De veerkracht die Nederlanders hebben getoond, biedt vertrouwen in de toekomst van ons land’, aldus de minister. Wel zijn er volgens Hoekstra een aantal problemen waar nu gerichte investeringen voor moeten worden gedaan, ondanks dat het kabinet demissionair is. Traditiegetrouw zet onze partnerorganisatie Q-Consult Zorg dit op een rij.

Zonder interventies blijven de zorgkosten groeien, onder andere door de vergrijzing. De stijgende zorguitgaven vormen een grote uitdaging. Nu al beslaan de totale zorguitgaven 26% van de totale begroting. Dit is een maatschappelijk dilemma en vraagt om na te denken over toekomstbestendige zorg. Ook gaat de Miljoenennota over het coronabeleid voor 2022, de inhaalslag voor uitgestelde zorg, corona-nazorg en de transformatie van jeugdzorg.

De hele samenvatting staat op de site van onze partnerorganisatie Q-Consult Zorg