Menu
Over wijkverpleging
Als u verpleging of persoonlijke verzorging nodig heeft dan kunt u mogelijk zorg bij u thuis krijgen.
- Verpleging is bijvoorbeeld wondverzorging, het klaarzetten en/of toedienen van medicijnen, stomazorg en de zorg bij een katheter.
- Verzorging is bijvoorbeeld hulp bij het aan- en uitkleden, het wassen en douchen en de verzorging van de huid.
U kunt wijkverpleging aanvragen als u ‘geneeskundige zorg’ nodig heeft. Dat is verpleging of verzorging vanwege een medische aandoening.
Wijkverpleging is ook vaak mogelijk als uw gezondheid snel kan veranderen en verslechteren. Bijvoorbeeld als u (intensieve) huisartsenzorg of ziekenhuiszorg krijgt.
Voor verpleging en verzorging heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. Als u wijkverpleging wilt ontvangen dan kunt u zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. De wijkverpleegkundige bekijkt samen met u en eventueel uw huisarts welke zorg u nodig heeft. De huisarts of wijkverpleegkundige bekijkt daarbij ook wat u zelf nog kunt en of mensen in uw omgeving, zoals familie, een mantelzorger of een vrijwilliger u kunnen ondersteunen.
Andere vormen van zorg thuis
Er zijn verschillende wetten die de zorg en ondersteuning bij u thuis regelen. De meeste zorg thuis ontvangt u op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) terwijl begeleiding en (huishoudelijke) ondersteuning via de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt geleverd.
Soms wordt de zorg thuis geleverd op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) in de vorm van een Volledig pakket thuis (VPT) of Modulair pakket thuis (MPT).
Eigen bijdrage
Wijkverpleging is onderdeel van het basispakket van uw zorgverzekering. Er geldt geen eigen bijdrage.
Leden van SPOT maken het verschil
De meeste leden van SPOT bieden naast de uit de Zvw, Wlz of Wmo gefinancierde zorg ook extra zorg of ondersteuning aan. U bepaalt dan zelf welke zorg u (extra) nodig heeft of wenst. Voor de mogelijkheden kunt u contact opnemen met een zorgaanbieder in uw regio.