Menu
Over Wmo-ondersteuning
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is vooral bedoeld om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten of in stand te houden. Op grond van de Wmo kan de gemeente ondersteuning bieden. Het gaat bijvoorbeeld om:
- begeleiding en dagbesteding;
- huishoudelijke hulp
- aanpassingen aan een woning;
- ondersteuning bij het doen van boodschappen;
- vervoer;
- ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten (respijtzorg).
Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het Wmo-loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente. Kijk daarom op de website van uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.
Als u ondersteuning aanvraagt dan zal de gemeente onderzoeken of u in aanmerking komt voor een Wmo voorziening. Dat onderzoek gebeurt samen met u en eventueel mensen in uw omgeving, bijvoorbeeld uw mantelzorger(s). Ook kunt u zich laten bijstaan door een kosteloze, onafhankelijke cliëntondersteuner.
In het onderzoek wordt ook gekeken wat u zelf nog kunt, eventueel met hulp van mensen uit uw sociale netwerk.
Als u in aanmerking komt voor Wmo-ondersteuning dan wijst de gemeente een Wmo-aanbieder aan of u krijgt een zogenaamd Persoonsgebonden Budget (PGB) waarmee u ondersteuning kunt inkopen.
Eigen bijdrage
Voor een zogenaamde maatwerk- of algemene voorziening vanuit de Wmo geldt meestal een eigen bijdrage.
Leden van SPOT maken het verschil
De meeste leden van SPOT bieden naast de uit de Zvw, Wlz of Wmo gefinancierde zorg ook extra zorg of ondersteuning aan. U bepaalt dan zelf welke zorg u (extra) nodig heeft of wenst. Voor de mogelijkheden kunt u contact opnemen met een zorgaanbieder in uw regio.