De Tweede Kamer debatteerde op 4 december over het Integraal Zorgakkoord (IZa). De drie bewindspersonen van VWS (minister Agema, staatssecretaris Karremans en staatssecretaris Maeijer) gingen met Kamerleden het gesprek aan over de behaalde resultaten en de ambitie om het akkoord uit te breiden. In dit artikel benoemen wij de belangrijkste punten de relevant zijn voor Vereniging SPOT.
Stand van zaken afspraken VNG en ZN over IZA
De VNG heeft voorlopig gesprekken gepauzeerd tot er duidelijkheid is over gelijkwaardig partnerschap. Verder zijn de gesprekken over gezamenlijke uitdagingen en financiële middelen zijn gaande. Veel partijen benadrukten dat het vertrek van de VNG een groot gemis is. Kamerleden zoals Janssen (NSC) en Van Dijk (SGP) benadrukten dat gemeenten essentieel zijn vanwege hun directe invloed op preventie en de uitvoering van zorg in de lokale context. Janssen riep op tot hernieuwde gesprekken met gemeenten om hen als volwaardige gesprekspartners terug aan tafel te krijgen. Hij stelde voor om wetgeving in te zetten, zoals het verminderen van verkooppunten voor rookwaren en alcohol, om de druk op gemeenten te verlichten en preventie te bevorderen.
Positief nieuws is dat de beschikbaarheid van transformatiegeld voor het sociaal domein blijft bestaan. Dit geld kan ook worden ingezet voor preventieve oplossingen buiten de zorgsector. Partijen zoals Bushoff (GL/PvdA) en Paulusma (D66) benadrukten dat investeren in preventie en het sociaal domein zich op de lange termijn terugbetaalt. De verschuiving van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’ blijft een belangrijke ambitie van het IZA.
Vermindering van regeldruk
De transformatieplannen binnen IZA richten zich op het minimaliseren van bureaucratie. Er wordt gewerkt aan versnelde procesverbeteringen, bijvoorbeeld binnen het WOZO-programma. Lokale initiatieven worden ondersteund via zogenaamde participatiehubs, en er is extra aandacht voor regio-specifieke samenwerking om tot actiegerichte oplossingen te komen.
Domein overstijgend werken
Domein-overstijgende samenwerking is een kernpunt van IZA. Afspraken moeten zorgen voor integrale zorg en welzijn. Hierbij krijgt hybride zorg prioriteit. Er wordt prioriteit gegeven aan hybride zorgoplossingen, die een combinatie bieden van fysieke en digitale zorg. Ook wordt preventie breder ingezet, met meer nadruk op welzijn en ouderenzorg. Passende zorg blijft een belangrijk aandachtspunt. Afspraken worden gemaakt om wachttijden te verkorten en transparantie onder zorgaanbieders te verbeteren. Het ministerie stimuleert daarnaast concrete stappen om hybride zorgmodellen te ontwikkelen.
Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij BPRA Public Affairs.