Het is heel erg belangrijk om zorgdossiers goed bij te houden. Dit bleek ook maar weer uit een recente uitspraak van de rechtbank. De rechtbank oordeelde dat een bestuurder van een zorginstelling persoonlijk aansprakelijk is voor betaling van een vordering van de zorgverzekeraar.
Zorgverzekeraars en zorgkantoren toetsen bij een materiële controle of zorg daadwerkelijk (doelmatig) is geleverd. Het zorgdossier is daarbij een belangrijke bron voor de controle. Een niet of onvoldoende bijgehouden zorgdossier kan dan ook leiden tot een terugvordering door de zorgverzekeraar / het zorgkantoor. Als een zorgaanbieder failliet gaat, dan kan dat zelfs leiden tot een terugvordering op de bestuurder van de zorgaanbieder op basis van zogeheten bestuurdersaansprakelijkheid.
300.000 euro terugbetalen
Deze uitspraak is daar een goed voorbeeld van. De rechter veroordeelde namelijk de bestuurder van een failliete zorgaanbieder op verzoek van zorgkantoor VGZ om persoonlijk bijna 300.000,- euro aan VGZ terug te betalen. Een van de belangrijkste redenen waren de incomplete of afwezige zorgdossiers. Hierdoor kon er niet worden nagegaan waaruit de gedeclareerde zorg bestond, wat de noodzaak was voor die zorg en zelfs of de zorg daadwerkelijk was geleverd. Het contract met het zorgkantoor bevatte echter wel een daartoe strekkende registratieplicht. De door de bestuurder ingebrachte Wlz-indicaties en facturen waren volgens de rechter onvoldoende om de gebrekkige dossiervorming te kunnen helen.
Volgens de rechter mag er van een bestuurder van een professionele zorgaanbieder worden verwacht dat hij of zij op de hoogte is van de voorwaarden waaronder zorg kan worden gedeclareerd, en dat de organisatie zodanig is ingericht dat de contractuele afspraken worden nagekomen. Bestuurders die hier niet aan voldoen, kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor de hieruit voortvloeiende schade. In dit geval ging het dus om een terugvordering door het zorgkantoor. Het is dus erg raadzaam om zorgvuldige voorschriften te hanteren voor de registratie in zorgdossiers door de feitelijke zorgverleners, en er ook op toe te zien dat zij die voorschriften nakomen.
Ondersteuning vanuit SPOT
Heb je vragen over wettelijke verplichtingen in dit kader? De leden van SPOT kunnen gratis contact opnemen met onze Helpdesk. Daarnaast hebben we verschillende partners die uitstekend kunnen adviseren over een goed elektronisch cliëntdossier.
Ben je geen lid? Neem vrijblijvend contact met ons op en dan kunnen we kijken of we je al gelijk kunnen helpen. Voor meer informatie over ons lidmaatschap, klik hier.
Bron: Bas van Schelven, De Rechtspraak