De Wet langdurige zorg (Wlz) in zijn huidige vorm belemmert de samenwerking tussen professionele zorgverleners en de informele zorg die wordt geleverd door bijvoorbeeld mantelzorgers. In het rapport ‘Signalement Passende langdurige zorg – van zelfredzaam naar samenredzaam’ pleit het Zorginstituut ervoor de wet- en regelgeving aan te passen om die belemmeringen weg te nemen.
In dit rapport beschrijft Zorginstituut Nederland de belemmeringen en oplossingsrichtingen om de langdurige zorg toekomstbestendig te maken. De focus van het signalement ligt op het anders organiseren en positioneren van de formele en informele zorg, domeinoverstijgende samenwerking, indicatie stellen op basis van persoonlijke context en investeren in zorgzame gemeenschappen. Het doel is dat de zorg uit de Wet langdurige zorg beschikbaar is en blijft voor de mensen die het echt nodig hebben.
Zorginstituut Nederland stelt dat er meer de nadruk gelegd moet worden op de samenredzaamheid van mensen. Hiermee wordt bedoeld dat mensen zich zoveel als mogelijk redden met hulp en zorg van vrienden, buren, familie en vrijwilligers. Een gemeenschap die samenredzaam is, bestaat uit mensen die naar elkaar omkijken. In het signalement Langdurige zorg worden drie oplossingsrichtingen beschreven die de stap naar samenredzaamheid moeten mogelijk maken.
- Pas de Wlz aan, zodat de wet- en regelgeving de beweging naar samenredzaamheid ondersteunt.
- Stimuleer en ondersteun regionale en lokale initiatieven. En betrek lokale overheden en instanties om samen te werken en te komen tot een gedeelde visie.
- Zorg voor gelijkwaardige samenwerking tussen de professionele en informele zorg, door de tijd voor elkaar te nemen en met elkaar te verkennen wat nodig is.
Download hier het rapport ‘Signalement Passende langdurige zorg – van zelfredzaam naar samenredzaam’.
Leer van de kleinschalige zorgaanbieder
De zorg is een systeemwereld geworden, gebaseerd op verantwoording en wantrouwen. Als branchevereniging merken wij dat de systemen niet langer ten dienste van de leefwereld staan, maar de boventoon zijn gaan voeren. Om de leefwereld van de zorgvrager continu centraal te stellen, het vertrouwen in aanbieders en professionals terug te brengen en de systemen hieraan dienend te laten staan, is een ommezwaai in de zorg nodig.
De achterban van SPOT heeft hiervoor oplossingen. Zij gaan op andere wijze met de huidige uitdagingen in de zorgsector om. Zij zijn immers innovatief, wendbaar en, vanwege (regionale) omvang, snel in het doorvoeren van verandering. SPOT pleit ervoor dat kleinschalige zorgaanbieders uitdagingen mogelijk maken in de praktijk, zodat daarvan lering kan worden getrokken voor de hele VVT, ook voor grootschalige collega’s.
Bron: Zorginstituut Nederland