De onderhandelingen aan de cao-tafel zijn in volle gang. In het laatste overleg van 27 februari kwam naar voren dat de intentie in het volgende overleg van 11 maart is om tot een akkoord te komen. Om je bij te praten, hebben wij een chronologische update van de afgelopen maand opgesteld. Waar staan we en wat is er tot nu toe allemaal gebeurd? SPOT houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zal haar leden zo spoedig mogelijk informeren bij nieuwe updates.
Eind 2024 liepen de onderhandelingen over de cao VVT vast. Volgens NU’91 was er een te groot gat tussen het bod van de werkgevers en de eisen van de vakbonden. Lees in het artikel van Skipr waar dat destijds over ging.
10 februari
Op 10 februari werden de onderhandelingen hervat. Tijdens dit overleg stonden drie grote thema’s centraal: generatiebeleid, opkomstmomenten (mede in relatie tot meerwerk/overwerk) en veiligheid.
Generatieregelingen
De cao-partijen willen gezamenlijk verkennen hoe ze een compleet pakket aan maatregelen voor generatieregelingen kunnen samenstellen. Dit pakket omvat acht mogelijkheden waar medewerkers gebruik van kunnen maken, zoals: aangepast werk, een 80-90-100-regeling of de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). De werkgevers staan hier niet per definitie afwijzend tegenover, maar de verdere invulling van deze regelingen moest nog worden uitgewerkt.
Opkomstmomenten
De opkomstmomenten vormden een lastig agendapunt. Alle bonden hebben de werkgevers verzocht om het aantal opkomstmomenten af te stemmen op de wekelijkse arbeidsduur. Voor fulltime medewerkers betekent dit een maximum van vijf werkdagen per week. Voor parttime medewerkers wordt het aantal gekoppeld aan hun arbeidsduur, tenzij ze ervoor kiezen om extra dagen te werken. Daarnaast werd er voorgesteld dat extra diensten, die niet in het vaste rooster staan, in aanmerking komen voor een extra vergoeding als beloning voor flexibiliteit. De hoogte van deze vergoeding is nog niet besproken. Ook over de norm voor het maximale aantal opkomstmomenten en het moment van uitbetaling van deze vergoeding (maandelijks of jaarlijks) moet nog verder worden gesproken.
Veiligheid
Op het gebied van veiligheid toonden de werkgevers zich voor het eerst wat flexibeler. Waar eerder werd gesteld dat de cao al voldoende regelingen bevat, klonk nu een andere toon. Werkgevers staan open voor verdere uitwerking van de privacybescherming van medewerkers, wat mogelijk zal leiden tot aanvullend beleid. Daarnaast werd er door de partijen onderzoek gedaan naar de oprichting van een landelijke klachtencommissie. Ook wilden de cao-partijen bekijken hoe naasten van cliënten actiever geïnformeerd kunnen worden over gepaste omgangsvormen en het gesprek over veiligheid structureel in de cao kunnen verankeren.
Tweedaagse cao-marathon
Op woensdag 19 en donderdag 20 februari gingen de cao-partijen in gesprek met elkaar om het cao-proces te versnellen. De eerste dag stond in het teken van veiligheid. In de onderhandelingen zijn er serieuze stappen gezet in verdere verbeteringen en werd er samen gekeken hoe dit in het totaalpakket zou passen.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid werd daarnaast ook besproken, in combinatie met nog een pakket aan maatregelen. Hoe gaan we om met de generatieregeling? Wat willen we met de regeling voor vervroegd uittreden? Hoewel de gesprekken hierover in een vergevorderd stadium waren, werd er nog geen besluit genomen.
Opkomstmomenten
De opkomstmomenten kwamen eveneens aan bod. In de cao staat nu dat je maximaal vijf werkdagen per week werkt. De cao-partijen willen dit koppelen aan je arbeidsduur: werk je parttime, dan zou je minder werkdagen per week moeten hebben. Tenzij je anders wenst. De werkgevers lijken dit uitgangspunt te begrijpen.
Lestijd = werktijd
De regeling waarbij lestijd als werktijd wordt erkend, willen de onderhandelingspartijen breder openstellen. Ze willen deze regeling uitbreiden naar zowel BBL- als HBO-duale opleidingen, zonder daarbij onderscheid te maken tussen in-, door- en zijinstroom.
Na deze overleggen was er nog veel te bespreken. Niet alle punten konden worden behandeld, omdat de partijen per onderwerp de diepte in wilden gaan.
27 februari
Op donderdag 27 februari kwamen de onderhandelingspartijen opnieuw bij elkaar. Er werd constructief overleg gevoerd en er werden belangrijke stappen gezet. Daarentegen is er nog geen overeenstemming bereikt over alle onderwerpen. Daarom is besloten om op dinsdag 11 maart verder met elkaar in gesprek te gaan. De cao-partijen hebben de intentie om dan tot een akkoord te komen.