Op 13 februari 2025 vond het Commissiedebat Langdurige Zorg plaats. Tijdens dit debat werden diverse thema’s besproken die van groot belang zijn voor de langdurige zorgsector. Het debat leidde tot onderlinge spanningen en daardoor zoveel tijdsverlies dat er een groot deel van de onderwerpen niet besproken is. Hieronder hebben wij samen met ons lobbykantoor BPRA een selectie gemaakt van de belangrijkste punten die tijdens het debat zijn besproken.
Private Equity in de Zorg en Geclusterde Zorgwoningen
De rol van private equity in de zorgsector stond centraal in het debat. Kamerleden uit verschillende fracties stelden kritische vragen over de impact hiervan op reguliere zorginstellingen en personeelstekorten. Zo vroeg De Korte (NSC) hoe de effecten van zorgvilla’s worden gemonitord, terwijl Dobbe (SP) aandrong op uitvoering van een aangenomen motie om private equity uit de zorg te weren. Staatssecretaris Vicky Maeijer gaf aan dat het kabinet gesprekken voert over regulering en dat er een onderzoek loopt naar geclusterde woonvormen. De resultaten hiervan worden later gedeeld.
Contractering en Zorgkantoren
De contracteringspraktijken van zorgkantoren kwamen uitgebreid aan bod. Kamerleden vroegen onder meer hoe kwaliteitsmetingen minder belastend kunnen worden gemaakt (De Korte, NSC) en hoe betrouwbaar wachtlijstbeheer kan worden gewaarborgd (Bevers, VVD). De staatssecretaris kondigde aan dat er gewerkt wordt aan een uniforme aanpak voor kwaliteitsmetingen en dat een nieuw registratiesysteem moet helpen om dubbelingen in wachtlijsten te verminderen.
Langdurige Zorg (WLZ) en Mantelzorg
De toegankelijkheid van langdurige zorg en ondersteuning voor mantelzorgers werd uitvoerig besproken. Slagt (GroenLinks-PvdA) vroeg aandacht voor inclusieve zorg en culturele diversiteit in verpleeghuizen. Dobbe (SP) drong aan op snellere plaatsing voor mensen met een VG7-indicatie, terwijl Krul (CDA) wees op discrepanties in wachtlijstcijfers. De staatssecretaris gaf aan dat er onderzoek wordt gedaan naar een splitsing tussen VG7- en VG7-plus-indicaties, maar dat dit complex is. Daarnaast krijgen mantelzorgers meer ondersteuning via het hoofdlijnakkoord ouderenzorg.
Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg en Huisvesting
Het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg wordt naar verwachting in maart gepresenteerd, aldus Maeijer. Kamerleden zoals Slagt (GroenLinks-PvdA) vroegen waarom er geen integrale koppeling is tussen ouderenzorg en huisvesting. Bikker (ChristenUnie) wees op het belang van betrokkenheid van de minister van Volkshuisvesting bij dit debat. De staatssecretaris benadrukte dat de bouw van 290.000 ouderenwoningen een speerpunt blijft, hoewel realisatie achterloopt.
Maijer zei dat ze de vragen over huisvesting zal doorgeleiden naar de minister omdat zij hier niet over gaat. Maar de Kamerleden waren het beu. Waarom zit de minister trouwens niet bij dit debat als zij over ouderenhuisvesting gaat? Iedereen had kunnen voorzien dat er vragen zouden komen over huisvesting voor ouderen. En daarbij: de Kamer heeft deze portefeuilleverdeling niet gemaakt. De aanwezige bewindspersoon hoort te spreken namens het kabinet, zo constateerde Wieke Paulusma, Tweede Kamerlid van D66. Kamerlid Bevers viel haar bij en vindt dat van bewindspersonen “enige sensitiviteit mag worden verwacht over wat er aan de orde kan komen.” De staatssecretaris probeerde nog even het grote aantal agendapunten (67) de schuld te geven, maar dat viel niet in goede aarde.
Personeelstekorten en Digitalisering
Het oplopende personeelstekort in de zorg was een belangrijk thema. Paulusma (D66) stelde vragen over de haalbaarheid van hervormingen in de ouderenzorg gezien deze tekorten, terwijl Krul (CDA) vroeg om concrete onderbouwing van besparingen door digitalisering in de gehandicaptenzorg. De staatssecretaris erkende dat aannames een rol spelen bij ramingen en kondigde een stimuleringsprogramma aan om digitalisering beter te integreren in het werkproces van zorgmedewerkers.
Interrupties en discussie
Tijdens het debat ontstonden er meerdere discussies tussen Kamerleden en het kabinet:
- Paulusma (D66) bekritiseerde het gebrek aan visie bij het kabinet.
- Bikker (ChristenUnie) uitte zorgen over begrotingsfouten in digitaliseringsplannen.
- Krul (CDA) drong aan op concrete doelstellingen binnen het hoofdlijnakkoord ouderenzorg.
Schorsing en vervolg
Vanwege tijdgebrek werd het debat geschorst na de eerste termijn. De tweede termijn zal op een later moment plaatsvinden, waarbij ook de minister van Volkshuisvesting aanwezig zal zijn om vragen over ouderenhuisvesting te beantwoorden. Voorafgaand aan deze tweede termijn zal de staatssecretaris schriftelijk reageren op openstaande vragen, waaronder:
- De concrete invulling van besparingen door digitalisering.
- Plannen voor zorgbuurthuizen.
- De voortgang van de nationale dementiestrategie na 2026.
Bron: Skipr, BPRA, Tweede Kamer