Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg neemt verzoeken SPOT over

door | nov 10, 2020 | Vereniging, Woonzorg

De Woonzorgleden hebben begin dit jaar een aantal knelpunten voor kleinschalige zorgaanbieders in de uitvraag van de kwaliteitsindicatoren Verpleeghuiszorg geïnventariseerd. De uitkomsten van die inventarisatie zijn in april aan de Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg toegezonden.

Op 9 november heeft de Stuurgroep laten weten dat een groot aantal suggesties van leden van SPOT zijn overgenomen.

Het Handboek Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is op een aantal onderdelen aangepast of voorzien van een toelichting. Hopelijk is het verzamelen en aanleveren van de kwaliteitsindicatoren daarmee voor kleinschalige woonzorgorganisaties weer een stukje gemakkelijker geworden!

Hieronder treft u de reactie van de Stuurgroep aan op de diverse suggesties, die SPOT-leden hebben aangedragen. Deze tekst komt letterlijk uit de uitgebreide brief van de Stuurgroep, waarvan de volledige versie aan de woonzorgleden wordt toegestuurd:

Onderscheid groot- en kleinschalig

Meer onderscheid in het kwaliteitskader tussen grootschalige en kleinschalige zorgaanbieders. Zo wordt er in het Kwaliteitskader ten onrechte vanuit gegaan dat elke zorgaanbieder die onder de reikwijdte valt ook een behandelfunctie kent (bijvoorbeeld: Verpleeghuiszorg is continue, langdurige, systematische en multidisciplinaire zorg voor ouderen en chronisch zieken. Het gaat om een integraal aanbod van verpleging, verzorging, behandeling, begeleiding, welzijn en wonen).

Het kwaliteitskader is bedoeld voor alle zorgaanbieders die geclusterde zorg met verblijf bieden aan cliënten ZZP 4 t/m ZZP 10. Gezien de kwetsbaarheid van de cliënten, maakt behandeling hiervan een integraal onderdeel uit. Deze behandeling kan door de specialist ouderengeneeskunde of huisarts worden geleverd, zowel bij grootschalige als kleinschalige zorgaanbieders. Het genoemde onderscheid is hier ons inziens dus niet aan de orde. De indicator over medicatiereview is inderdaad wel enkel van toepassing op cliënten met een indicatie voor behandeling. Dit punt –en de exclusie van aanbieders die geen zorg met behandeling leveren- is in het handboek met uw input aangescherpt.

 

Jaarlijkse wijziging keuze-indicatoren niet wenselijk

Jaarlijkse wijziging van de keuze-indicatoren niet wenselijk, kleine aanbieders beschikken niet altijd over softwaresystemen die rekening houden met jaarlijkse veranderingen in de uitvraag.

Om deze reden heeft de stuurgroep ervoor gekozen de indicatorenset tot meetjaar 2021 gelijk te houden voor een periode van drie jaar. Dit betekent dat de set pas vanaf meetjaar 2021 verandert. Eventueel nieuw ontwikkelde indicatoren na 2021 worden in eerste instantie als keuze-indicator aangeboden, zodat het veld ervaring met de indicator kan opdoen.

 

Onduidelijke indicatoren personeelssamenstelling

De indicatoren personeelssamenstelling geven aan dat het uitsluitend dient te gaan om ‘personeelsleden die gerelateerd zijn aan de cliëntgroep zoals genoemd in de reikwijdte’. Deze wat vage bewoording maakt de indicatoren voor meerdere uitleg vatbaar waardoor de ene zorgaanbieder wel ondersteunend personeel (in loondienst) meerekent en de andere niet.

Het gaat hier om personeel dat direct betrokken is bij de zorg aan cliënten. Wij hebben dit punt, naar aanleiding van uw input, aangescherpt in het handboek om de onduidelijkheid weg te halen.

 

Informatie op Zorginzicht

Informatie is op Zorginzicht lastig te vinden, dit geldt zowel voor de uiterste aanleverdatum als informatie over de 123-tool.

De stuurgroep geeft uw input door aan het Zorginstituut.

 

Reminders accordering

Attendering bij vergeten accordering/reminder aan zorgaanbieders.

De stuurgroep geeft uw input door aan de gegevensmakelaar.

 

Snelheid externe specialisten ter plaatse

Inzet van de Specialist Ouderengeneeskunde/ BIG geregistreerde verpleegkundige binnen 30 minuten ter plaatse.

U geeft aan dat u de toegankelijkheid van de Specialist ouderengeneeskunde en de BIG-geregistreerde verpleegkundige belangrijk vindt, maar dat dit voor kleinschalige zorgaanbieders lastig te realiseren is. De stuurgroep vindt het belangrijk om vast te houden aan deze vereisten vanwege de algehele kwetsbaarheid van cliënten in verpleeghuizen. Juist voor deze groep is het belangrijk dat goed gekwalificeerd personeel tijdig kan worden ingezet indien dat nodig is. Uiteraard hebben de randvoorwaarden daarbij onze aandacht.