Stop op applicaties voor veilig mailen door zorgorganisaties

door | feb 8, 2024 | Algemeen

Zorgorganisaties Laurens, Amstelring, Altrecht, BrabantZorg, Zorgcentra De Betuwe en Buurtzorg hebben besloten om hun huidige mail-applicaties grotendeels in te wisselen. De applicaties voor veilig mailen in de zorg zijn duur, gebruiksonvriendelijk en onnodig. 

In samenwerking met cyberbeveiliger Adapta en KPMG, hebben de zorgorganisaties onderzoek gedaan naar hun mail-applicaties. Hieruit kwam naar voren dat alleen al de ouderenzorg zo’n 40 miljoen euro per jaar kan besparen door te stoppen met al die dure mail-applicaties. Daarnaast zijn goedkopere alternatieven die aan de normen voldoen ook nog eens gebruiksvriendelijker. Het onderzoek bevestigt dat veilig mailen ook kan zonder extra applicaties.

 

Angst voor consequenties

Overstappen naar een alternatief zoals Gmail is goedkoper, gebruiksvriendelijker, makkelijker met verwijzen en veilig. Waarom stapt niet iedereen over? Het lijkt vooral om angst te gaan. Er zijn veel normen, richtlijnen en wetten waar zorgorganisaties aan moeten voldoen om hun gegevens te beveiligen, zoals de norm NTA 7516 en de bekende privacywet AVG. Niet elke organisatie heeft ict-kennis in huis en men lijkt het zekere voor het onzekere te nemen. De betrokken partijen zijn inmiddels in gesprek met brancheorganisatie ActiZ om hun boodschap verder te verspreiden.

Voldoen aan de normen

De bevindingen van de zes zorgorganisaties, Adapta en KPMG richt zich voornamelijk op het feit dat Google’s Gmail-platform een prima alternatief is en dat het aan de belangrijkste normen voldoet. Maar niet alle normen worden gehaald, valt op te maken uit het onderzoek. “Het is niet aannemelijk dat Google gevolg zal geven aan de jaarlijkse controleverplichtingen die volgen uit de NTA 7516”, schrijven de analisten.

Er wordt benadrukt dat het van belang is om de maildienst juist te configureren. Google is daarnaast niet het enige alternatief. Een vervolgonderzoek naar het bekende Outlook van Microsoft zit al in de pijplijn.

Bron: Zorgvisie