Ontwikkelingen Fiscaal kader ZZP zorg

door | aug 6, 2024 | Algemeen

Het Fiscaal kader zzp zorg gaat niet door. De uitvoeringsdienst van het ministerie van Financiën vindt de richtlijn om het aantal zzp’ers in de zorg terug te dringen ‘onuitvoerbaar’. Dat betekent dat werkgevers en zzp’ers in de zorg in 2026 te maken krijgen met de veel strengere anti-zzp-wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden). Op 2 oktober aanstaande organiseert Vereniging SPOT samen met SoloPartners een bijeenkomst over strategisch ZZP-beleid.

Het Fiscaal kader ZZP zorg had tot doel om duidelijkheid te geven over wanneer er wel en wanneer er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap in de zorg. Het idee was om samen met de Belastingdienst de voorwaarden voor inzet van ZZP-ers in de zorg vast te stellen, zodat werkgevers de afspraken met ZZP-ers op zo’n manier kunnen inrichten dat schijnzelfstandigheid -en daarmee het risico op navordering van achterstallige loonbelastingen- zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Het kader beoogde ook om het aantal ZZP-ers in de zorg terug te dringen.

Het initiatief om een specifiek kader voor de zorg te ontwikkelen was mede genomen omdat op 1 januari 2025 het zogenoemde handhavingsmoratorium van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) vervalt. Op grond van dit handhavingsmoratorium legt de Belastingdienst alleen correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen voor de loonheffingen op, eventueel met een boete, als er sprake is van kwaadwillendheid. Vanaf 1 januari 2025 kunnen er ook naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd als de afspraken tussen een werkgever en ZZP-er te goeder trouw zijn gemaakt, maar de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een fictief dienstverband.

Doel van het Fiscaal kader ZPP zorg was om de voorwaarden voor inzet van ZZP-ers in de zorg zo concreet mogelijk te benoemen, zodat het risico op naheffing door de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 tot een minimum wordt beperkt.

Eind mei hebben de werkgeversorganisaties die deelnamen aan het overleg over het Fiscaal kader ZZP zorg besloten om hun deelname op te schorten nadat bleek dat de Belastingdienst een specifieke regeling voor de zorgsector (in de vorm van het Fiscaal kader ZZP zorg) als onuitvoerbaar beoordeelde. 

Effect

Onderzocht wordt of de samenwerking tussen werkgevers en overheid op korte termijn kan worden vervolgd, maar de kans dat er een specifiek Fiscaal kader ZZP voor de zorg komt is klein.

Door het vervallen van het handhavingsmoratorium bestaat de kans dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 strenger gaat handhaven als blijkt dat er sprake is van een fictief dienstverband. Vanaf 1 januari 2025 zijn de model-overeenkomsten werken buiten loondienst die op de website van de Belastingdienst staan ook niet meer geldig. De overeenkomsten kunnen nog wel worden gebruikt voor het vastleggen van afspraken met ZZP-ers, maar de overeenkomst geeft geen zekerheid meer over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. 

Zoals het er nu uitziet, treedt per 1 januari 2026 de wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) in werking. Deze wet is de opvolger van de Wet DBA en zou de kaders om als ZZP-er ‘fiscaal veilig’ aan de slag te gaan moeten verhelderen. De condities om als zelfstandig medewerker voor werkgevers aan de slag te gaan worden in deze wet behoorlijk verzwaard, waardoor het aantal ZZP-ers behoorlijk zal afnemen.  

Nu er vermoedelijk geen Fiscaal kader ZZP zorg komt en er nog geen zicht is op verduidelijking in de wet VBAR, blijft er onduidelijkheid bestaan over de condities waaraan de afspraken met ZZP-ers per 1 januari 2025 moeten voldoen om te voorkomen dat de samenwerking als een fictief dienstverband wordt gezien. 

Vervolg

Samen met SoloPartners (belangenvertegenwoordiger van ZZP-ers in de zorg) organiseert Vereniging SPOT op 2 oktober a.s. een bijeenkomst over strategisch ZZP-beleid. In deze bijeenkomst zal de stand van zaken met betrekking tot de wet VBAR worden toegelicht en staan de voorwaarden voor het voorkomen van een fictief dienstverband centraal. Ook werken we met partner De Zorgaccountants aan een praktische handreiking die zorgaanbieders helpt om te toetsen of de afspraken met ZZP-ers aan de voorschriften voldoen.

Een uitnodiging voor de bijeenkomst over strategisch ZZP-beleid volgt.

Via de ledennieuwsbrief houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen m.b.t. inzet van ZZP-ers in de zorg.

We hopen je hiermee -voor dit moment- voldoende te hebben geïnformeerd over de ontwikkelingen. Mocht je vooruitlopend op nadere berichtgeving vragen hebben over de inzet van ZZP-ers, dan kan je jouw vragen richten aan helpdesk@verenigingspot.nl.