Als vervolg op het Convenant MGZ is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk.
De handreiking biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.
Handreiking-convenant-MGZ-9-december-2024-DEFINITIEF
Samenwerken in de regio
De afspraken in het convenant vormen de basis voor concrete samenwerkingen tussen zorgaanbieders en professionals in de regio. Bij eventuele problemen kunnen zij terecht bij de regionale overlegstructuur, die onder verantwoordelijkheid van het zorgkantoor en de zorgverzekeraar wordt georganiseerd. Regio’s hebben de vrijheid om oplossingen te ontwikkelen of bestaande werkwijzen aan te passen die het beste bij hun situatie passen.
Geen betrekking kleinschalige zorgaanbieders
SPOT vindt dat het convenant een goede bijdrage levert aan het maken van (samenwerkings)afspraken over medisch generalistische zorg, zoals door verduidelijking van de rollen van de betrokken zorgprofessionals, maar vindt het onbegrijpelijk dat vertegenwoordigers van kleine en kleinschalige zorgaanbieders niet zijn betrokken bij de totstandkoming van het convenant. Bekijk ook ons eerdere artikel hierover. SPOT is daarom ook blij dat de kleinschalige zorg wordt meegenomen in de ontwikkelingen rondom het convenant.
We hopen dat het convenant leidt tot verbetering van de samenwerking tussen zorgprofessionals en nemen de effecten ervan mee in de periodieke overleggen met ActiZ en de LHV.
Bij SPOT zitten wij niet stil. Op 10 maart organiseren wij een ronde tafel over de MGZ. Wil je input leveren? Stuur jouw inbreng uiterlijk 21 februari naar info@verenigingspot.nl.