Als branchevereniging SPOT, die zich richt op zorgaanbieders in de VVT, is het belangrijk om de impact van de Wet betaalbare huur op woonzorgaanbieders te begrijpen. Deze wet is per 1 juli 2024 in werking getreden en heeft gevolgen voor zowel huurders als verhuurders in de zorgsector.
In december vorig jaar hebben we in de Helpdesk-rubriek aandacht besteed aan de effecten van de Wet betaalbare huur op de woonzorgleden. Over deze wet zijn nadien nog wat vragen ontvangen. In dit artikel informeren we je nader over het effect van de wet.
Wat is de Wet betaalbare huur?
De Wet betaalbare huur is bedoeld om de rechtsbescherming voor huurders te versterken door de bestaande huurprijsbescherming uit te breiden naar het middenhuursegment. Dit betekent dat huurders in zowel het lage als het middenhuursegment beschermd worden tegen te hoge huurprijzen.
De wet breidt de bestaande huurprijsbescherming uit naar huurwoningen met een maximale waarde van 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS). De maximale huurprijs voor woningen tot en met 186 punten is vastgesteld op €1.165,81 per maand (bedrag in 2024).
Effecten op woonzorgaanbieders
Huurprijsbescherming en zorgwoningen
Voor zorgwoningen geldt een speciale regeling. Deze woningen krijgen een opslag van 35% op het totale puntentotaal volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS), wat resulteert in een hogere maximale huurprijs. Deze opslag is bedoeld om rekening te houden met de extra voorzieningen die in zorgwoningen aanwezig zijn, zoals technische voorzieningen voor noodalarmering en gemeenschappelijke ruimten voor maaltijden of recreatie.
Gemengde zorg- en huurovereenkomsten
Woonzorgaanbieders maken vaak gebruik van gemengde zorg- en huurovereenkomsten. Het is belangrijk dat er een onlosmakelijk verband bestaat tussen de zorg- en huurovereenkomst, waarbij het zorgelement overheerst. Als dit verband aanwezig is, wordt een beroep op huurbeschermingsbepalingen door de huurder onaanvaardbaar geacht.
Vanaf 1 januari 2025 houden gemeenten toezicht op de correcte toepassing van de wet. Verhuurders die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen.
Aandachtspunten voor woonzorgaanbieders
- WWS-puntentelling: Vanaf 1 januari 2025 moeten woonzorgaanbieders bij elk nieuw huurcontract een WWS-puntentelling opnemen en aan de huurder verstrekken. Dit kan via de Huurprijscheck van de Huurcommissie.
- Separate overeenkomsten: Het is aanbevolen om separate zorg-, huur- en serviceovereenkomsten te gebruiken. Dit voorkomt problemen bij het bepalen van de kale huurprijs en het toetsen hiervan aan het WWS.
- Servicekosten: Verhuurders mogen geen winst maken op servicekosten. Alleen daadwerkelijk gemaakte kosten mogen in rekening worden gebracht.
- Intramurale zorg: Bij intramurale zorg is er geen sprake van een huurovereenkomst, maar van een zorgovereenkomst met een gebruiksrecht voor de cliënt. Hier geldt de huurprijsbescherming niet.
SPOT adviseert om altijd gebruik te maken van een afzonderlijke zorg, huur en serviceovereenkomst.
Bij een huurprijs inclusief de servicekosten, zonder dat er een specificatie van die servicekosten in de huurovereenkomst is opgenomen, kan de Huurcommissie niet bepalen wat de (kale) huurprijs is, en kan zij die dus ook niet toetsen aan het woningwaarderingsstelsel en eventueel verlagen. In dat geval kan de huurder de verhuurder een redelijk voorstel doen om de prijs te splitsen.
Meer informatie
Meer informatie? Lees dan eerst ons uitgebreide antwoord in de FAQ (inloggen vereist). Bij onduidelijkheden kunnen leden van SPOT altijd vrijblijvend hun vragen insturen naar helpdesk@verenigingspot.nl.
Daarnaast heeft onze partner Eldermans|Geerts een podcast gemaakt waar onder andere de Wet betaalbare huur besproken wordt. Verder wordt er ingegaan op de actualiteiten die relevant zijn voor woonzorgorganisaties. Luister deze podcast nu via hun website, Spotify of Soundcloud.
Omslagfoto: Huize De Eik van SPOT-lid de ZorgZaak