Kamerbrief over Gevolgen van duurzaam gescheiden leven (DGL) voor de verschuldigde eigen bijdrage aan het CAK

door | mei 17, 2021 | Nieuws uit Den Haag

Minister de Jonge heeft de Tweede Kamer een Kamerbrief gestuurd over gevolgen van duurzaam gescheiden leven (DGL) voor de verschuldigde eigen bijdrage aan het CAK. Hierin staat o.a. het volgende vermeld:

  • Voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en het beschermd wonen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) betalen cliënten een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage. Het CAK berekent en int de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, het vermogen, de leeftijd, de leveringsvorm van de zorg en de huishoudsamenstelling. Deze gegevens krijgt het CAK van ketenpartners, waaronder de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Door het CAK zijn bij recent gestarte bestandsvergelijkingen met de SVB verschillen geconstateerd die van invloed zijn op de hoogte van de eigen bijdrage. In deze brief wordt hier nader op ingegaan en wordt de Kamer, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, geïnformeerd over de aanpak van het CAK en de SVB.
  • Uit een bestandsvergelijking tussen het CAK en de SVB is gebleken dat voor een groep van circa 3.000 cliënten onjuiste gegevens bij het CAK geregistreerd staan. Het corrigeren van deze gegevens heeft tot gevolg dat een deel van deze groep cliënten wordt geconfronteerd met een naheffing (bijbetaling) of een restitutie (teruggave) van de eigen bijdrage. Om dit te voorkomen neemt het CAK een aantal maatregelen om naheffingen te beperken en restituties mogelijk te maken. Om gelijksoortige situaties in te toekomst te voorkomen nemen het CAK en de SVB zowel gezamenlijk als apart maatregelen.
  • Het CAK en de SVB nemen maatregelen om de cliënten uit de bestandsvergelijking te voorzien van informatie en mogelijkheden om de gevolgen van de DGL- registratie te beperken. Ook zijn er structurele maatregelen getroffen door de SVB en het CAK als het gaat om communicatie met cliënten over de eventuele gevolgen van hun keuze voor een hoger AOW-pensioen, het toekenningsproces en wordt er onderzocht of de complexe financiële gevolgen voor cliënten zo eenvoudig mogelijk inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Op deze manier wordt de huidige problematiek opgelost en verkeerde registratie in de toekomst voorkomen. Wij vragen het CAK en de SVB om ons de komende maanden te informeren over de voortgang van de getroffen maatregelen.

Kamerbrief-over-gevolgen-van-duurzaam-gescheiden-leven-dgl-voor-de-verschuldigde-eigen-bijdrage-aan-het-cak