Helpdesk

Welkom op onze helpdesk. Zoek naar uw vraag via het onderstaande zoekvak

< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat zijn de regels voor studievergoeding voor een werknemer met vertraagde studie?

Vraag

Ik heb de volgende casus: Een medewerker heeft enkele jaren terug een opleiding tot VIG gedaan maar is daar vroegtijdig zelf mee gestopt, hierdoor heeft zij een studieschuld bij ons die zij maandelijks aflost. Ongeveer een klein jaar nadat ze gestopt was gaf deze medewerker aan dat ze weer opnieuw bij een ander instituut voor haar VIG diploma wilde gaan. Dat was wat ons betreft akkoord, we hebben toen afgesproken dat ze de opleiding zelf betaald en dat ze van ons 8 uur per week krijgt voor haar studiedag. Nou doet deze medewerker er bijzonder lang over en gaat ook deze studie vertraagd worden en vragen we ons af of er een soort eindigheid is wat betreft het geven van die 8 uur per week aan studie uren. Weten jullie of daar regels voor zijn?

Antwoord

Daar zijn inderdaad regels voor.
In de wet (artikel 7:611a BW) staat dat de werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie en, voor zover dat redelijkerwijs van hem kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen.

In artikel 5.4 van de Cao VVT (Vergoeding kosten (her)registratie op grond van Wet BIG) staat:
“Als je werkt in een functie waarvoor een verplichting tot (her)registratie geldt op grond van de Wet BIG, dan vergoedt je werkgever alle noodzakelijke kosten die voor de (her)registratie gemaakt moeten worden. Je maakt met je werkgever afspraken over welke activiteiten en kosten als noodzakelijk moeten worden beschouwd voor (her)registratie. De daarvoor benodigde tijd wordt als werktijd beschouwd.”

Is de scholing dus verplicht voor de functie die de werknemer uitoefent dan betaalt de werkgever en wordt de tijd benodigd voor de opleiding als werktijd beschouwd.

Ik begrijp uit de vraag dat deze werknemer niet werkt in een functie waarvoor de opleiding tot VIG verplicht is op grond van de wet BIG. Voor opleidingen die niet verplicht zijn, en waarover de cao of andere regelgeving niets bepaalt, is het wel mogelijk een geldende studieovereenkomst aan te gaan.
Het is dan ook verstandig de gemaakte afspraken op papier te zetten (als dat niet gebeurd is) zodat daarover geen misverstand kan bestaan.

Inhoudsopgave