Helpdesk

Welkom op onze helpdesk. Zoek naar uw vraag via het onderstaande zoekvak

< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kan zorg vanuit een stichting door medewerkers van een BV BTW-vrij worden verleend?

Vraag

We zijn van plan om gefaseerd te fuseren met een organisatie van ongeveer dezelfde omvang. We willen dit realiseren door boven de 2 bestaande BV’s een nieuwe Stichting op te richten, waarbij in eerste instantie al onze gezamenlijke cliënten van 1 zorgverzekeraar worden ingebracht.
De zorg aan deze cliënten willen wij vooralsnog door personeel vanuit de aparte BV’s laten plaatsvinden.

De vraag is of de zorg in deze constructie nog BTW-vrij kan worden verleend?

Antwoord

Uit uw vraag begrijp ik dat de zorgovereenkomst van de cliënten van de zorgverzekeraar wordt overgedragen aan de stichting, waarbij de feitelijke zorgverlening plaatsvindt vanuit een BV die momenteel een BTW- vrijstelling heeft. Voor het leveren van de zorg leent de stichting dan personeel in vanuit de BV’s.

Als de primaire activiteit van de stichting een prestatie is waarvoor een vrijstelling conform artikel 11, eerste lid, onderdeel c, f of g, van de wet op de omzetbelasting (o.a. wijkverpleging) geldt, dan kan de zorgverlening door het ingeleende personeel onder voorwaarden ook vrijgesteld zijn van BTW. Deze voorwaarden zijn onder meer:

  • tussen de stichting en de BV die de zorgverleners inzet is een overeenkomst tot opdracht tot het verrichten van bepaalde werkzaamheden gesloten, waarbij de BV zich tegenover de stichting verbindt bepaalde werkzaamheden uit te voeren waarbij die ondernemer verantwoordelijk is voor het resultaat, de inhoud en de kwaliteit van die werkzaamheden;
  • de te verrichten werkzaamheden zijn in die overeenkomst zodanig beschreven dat de aard van die werkzaamheden duidelijk blijkt. Het is niet nodig dat de werkzaamheden gedetailleerd zijn beschreven;
  • uit de overeenkomst blijkt dat tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer geen arbeidsovereenkomst of uitzendovereenkomst bestaat of enige andere juridische band waaruit een verhouding van ondergeschiktheid ontstaat; én
  • er wordt ook feitelijk zo gehandeld.

De zorgverlening kan dus BTW-vrij worden gerealiseerd als er een fiscale eenheid tussen de BV en de stichting wordt gerealiseerd, waarbij de bovenstaande voorwaarden in acht worden genomen. Er moet sprake zijn van  organisatorische, financiële en economische verwevenheid; dat lijkt vanuit de beoogde fusie mogelijk.

Omdat de vrijstellingsregeling vrij complex is wordt aanbevolen om de inrichting van de fiscale eenheid voorafgaand aan de start van de zorgverlening via de stichting goed te laten keuren door de Belastingdienst.

Inhoudsopgave