Menu
Worstelt u met de Governancecode Zorg?
SPOT heeft voor u op een rijtje gezet welke zaken er vanuit governance-oogpunt niet mogen ontbreken in de statuten van een zorgaanbieder. Het kan u helpen voorkomen dat uw zorgcontract onnodig wordt afgewezen door een zorgverzekeraar of gemeente.
Waarom zelf het wiel uitvinden als u een beroep kunt doen op de gedegen kennis van een vereniging en collega-zorgaanbieders? Word óók lid van SPOT. Op onze website leest u welke voordelen het lidmaatschap allemaal biedt. Zo heeft u bijvoorbeeld altijd toegang tot handige modeldocumenten, handboeken en informatie. Profiteer van ons kennismakingsaanbod!
https://www.verenigingspot.nl/lid-worden/
SPOT helpt u graag verder
De afgelopen tijd hebben wij redelijk wat vragen ontvangen van leden over de Governancecode Zorg en het effect van deze code op de statuten van zorgaanbieders. Die vragen kwamen deels voort uit afwijzingen van contracten door zorgverzekeraars of gemeenten, die bijvoorbeeld van mening waren dat in de statuten van de rechtspersoon niet of onvoldoende de benoeming van- en toezicht op bestuurders was geregeld.
Aandachtspunt is verder dat de nieuwe Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (Wmcz 2018) voorschrijft dat de cliëntenraad het recht heeft om een persoon voor te dragen als lid van de raad van commissarissen. Ook deze bepaling zou in de statuten moeten zijn/worden vastgelegd.
Heeft u zelf vragen over de Governancecode Zorg? Dan kunt u als lid altijd contact opnemen met onze specialisten op dit gebied.
Handreiking governance in statuten zorgaanbieders
SPOT heeft governance-specialist en notaris Harriët van Zenderen gevraagd om op een rijtje te zetten welke zaken vanuit governance-oogpunt niet mogen ontbreken in de statuten van een zorgaanbieder. In onderstaande memo leest u de eisen die in dit kader aan stichtingen en BV’s worden gesteld. Het memo bevat ook een concreet advies aan zorgaanbieders om goed na te denken over de governance-eisen bij het opstellen of wijzigen van statuten en om een aantal punten concreet te benoemen.
Het is belangrijk om kennis te nemen van de inhoud van het memo (ook als uw organisatie niet van plan is om op korte termijn een contract met een zorgverzekeraar te sluiten) en om uw statuten zo nodig op korte termijn aan te passen. In de nabije toekomst zal steeds vaker worden gekeken of zorgaanbieders voldoende aandacht hebben voor inspraak, ondermeer in de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Wet Bestuur en Toezicht. Het is verstandig om daar nu al op voorbereid te zijn.
Download hier het Memo statutaire implementatie Governancecode Zorg
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Vul onderstaand formulier in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug: