We hebben een zieke collega een contract aangeboden van 21 uur (het gemiddelde wat zij in 2019 gewerkt heeft). En dat heeft ze ook ondertekend. Maar omdat ze ziek is krijgt ze aan ziekte uren 24.75 upw. Mijn vraag is: staan wij in ons recht dat we nu vanaf 1 januari 21 ziekte uren per week uitbetalen. Want voor ziekte bij min-max kijk je drie maanden terug voor de gemiddelde gewerkte uren en dus dan ziekte uren.Misschien een beetje ingewikkeld uitgelegd maar welke rechten gelden nu nog, de rechten van min-max en dus 24.75 zolang ze ziek is en daarna over naar 21 uur per week. Of nu meteen 21 uur per week?
Artikel 8.2 van de cao VVT regelt het loon bij ziekte voor werknemers met een min/max contract. Het salaris tijdens ziekte wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde salaris over de drie maanden voorafgaand aan de maand waarin de werknemer ziek werd indien (i) de werknemer een min-max contract heeft en (ii) er nog geen afspraak is gemaakt over het te werken variabele gedeelte.
De werknemer in kwestie was werkzaam op basis van een min-max contract, maar heeft – in lijn met de WAB – een arbeidsovereenkomst voor 21 uur aangeboden gekregen. Deze heeft zij inmiddels ondertekend. Daarmee is de werknemer niet langer werkzaam op basis van een min-max contract (vereiste (i)), maar op basis van een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang. Dit heeft tot gevolg dat de loondoorbetaling niet langer op basis van artikel 8.2 cao VVT moet plaatsvinden, maar op basis van artikel 8.1 lid 3 cao VVT. Artikel 8.1 lid 3 cao VVT regelt dat de werknemer de eerste 52 weken van ziekte recht op 100% van het loon en de daaropvolgende 52 weken 70% van het loon (en ten minste het minimumloon).
Kort en goed: op basis van de arbeidsovereenkomst heeft de werknemer recht op loondoorbetaling voor een arbeidsomvang van 21 uur per week met inachtneming van bovengenoemde percentages. De werknemer heeft door het tekenen van de arbeidsovereenkomst met een arbeidsomvang van 21 uur afstand gedaan van haar min-maxcontract. Daarmee heeft zij ook afstand gedaan van de loonbetaling op basis van artikel 8.2 cao VVT à 24.75 uur per week. De werknemer zou zich op het standpunt kunnen stellen dat zij onvoldoende is ingelicht over de consequenties van het tekenen van de arbeidsovereenkomst. Dit risico valt niet uit te sluiten. De werknemer was echter niet verplicht de arbeidsovereenkomst te ondertekenen. Op basis van de WAB geldt immers enkel de verplichting een aanbod te doen, de werknemer kan dit aanbod ook afslaan.