Beantwoording feitelijke vragen inzake Dilemma’s bonus 2021

door | mei 20, 2021 | Nieuws uit Den Haag

Minister Van Ark heeft de feitelijke vragen over Dilemma’s bonus 2021 beantwoord. Hierin staat o.a. het volgende vermeld:

  • In de COVID stand van zaken brief van 23 maart 2021 heb ik uw Kamer een eindanalyse van de bonusregeling aangeboden. In deze analyse is opgenomen dat onder de bonusregeling 2020 in totaal 10.012 aanvragen door zorgaanbieders zijn ingediend. Op basis van deze aanvragen is subsidie verleend voor het toekennen van een bonus voor ruim 1,06 miljoen werknemers en bijna 84 duizend derden. Tezamen is daarmee voor 1,144 miljoen zorgprofessionals subsidie voor het toekennen van een bonus uitgekeerd. In het kader van de bonusregeling wordt onder derden verstaan: uitzendkrachten, zzp’ers en ingehuurde schoonmakers. De zorgaanbieder hoefde bij de aanvraag voor derden geen onderscheid te maken naar subcategorie. Een onderverdeling naar zzp’ers kan in deze cijfers daarom niet worden gemaakt.
  • Bij de bonusregeling 2021 zijn 1.164 aanvragen afgewezen wegens het niet voldoen aan de subsidievoorwaarden. Voornaamste redenen om de aanvragen af te wijzen is dat de activiteiten van de zorgaanbieder buiten de regeling vielen of dat er bij de zorgaanbieder niet ten minste 2 werkzame personen ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel. Zorgaanbieders die een incomplete aanvraag hebben ingediend, hebben de gelegenheid gehad deze binnen een redelijke termijn aan te vullen.
  • Het uitgangspunt van de motie Van Kooten-Arissen was dat de bonus van 2020 uitgekeerd zou worden aan de zorgverleners van wie extra inzet is gevraagd in de bestrijding van het coronavirus (TK 25 295, nr. 171). Omdat alleen werkgevers van de zorgprofessionals zicht hebben op de feitelijke inzet was het oordeel van de werkgever nodig is om een bonus voor extra inspanning te kunnen uitkeren. De zorgaanbieders zijn opgeroepen om bij de aanvraag van de bonus ook nadrukkelijk met dit uitgangspunt rekening te houden. Om hen hierbij te ondersteunen heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een handreiking opgesteld. Deze handreiking is besproken met werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn1. Daarbij hebben werkgevers bij het indienen van hun aanvraag moeten verklaren dat zij enkel de bonus uitkeren aan zorgprofessionals die daadwerkelijk extra inspanning hebben gepleegd.
  • Voor de bonus 2021 wordt wederom een handreiking aan zorgaanbieders en pgb-budgethouders ter beschikking gesteld ter ondersteuning bij de door hen te maken beoordeling van de vraag of en zo ja welke voor hen werkzame zorgprofessionals en pgb-zorgverleners een uitzonderlijke prestatie hebben verricht door in COVID tijd onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te (blijven) bieden. Op uw verzoek zal ik met werkgeversorganisaties bekijken hoe een goede selectie bij de bonus 2021 kan worden bevorderd, zodat de bonus zo gericht mogelijk kan worden aangevraagd en daarmee een hoger bedrag per persoon zal bedragen. Ook bij de opening van het loket zal ik het belang van een goede selectie onder de aandacht brengen van zorgaanbieders.

Beantwoording-feitelijke-vragen-inzake-dilemmas-bonus-2021