VWS: energiesteun voor zorgsector gaat lijken op coronahulp

door | okt 21, 2022 | Nieuws uit Den Haag

Het kabinet-Rutte maakt volgende maand een steunregeling bekend voor zorginstellingen met een hoge energienota. “De maatregel heeft een soortgelijke systematiek als de coronasteun die is verleend aan de zorgsector”, zegt minister Helder van VWS. Het wordt geen generieke maatregel, maar ‘maatwerk’, want veel zorginstellingen hebben nog een vast contract met relatief lage energiekosten.

Helder “deelt de urgentie van het probleem”, maar zegt dat VWS niet alle extra energiekosten gaat compenseren. “In de tussentijd kunnen instellingen bij hun zorgkantoor terecht.” Die zou volgens haar een instelling financieel tegemoet kunnen komen of kunnen zorgen voor een overbrugging. Dat hangt mede af van de financiële reserves van die organisatie.

Verhoging NZa-tarieven
Vorige maand besloot het kabinet al tot verhoging van de NZa-tarieven om de kosten van de inflatie, onder meer door de hogere energieuitgaven, deels te compenseren. Boven op de reguliere jaarlijkse aanpassing van deze tarieven, werd 1,9 miljard euro extra uitgetrokken om de sector te compenseren.

Collega-minister Kuipers liet weten dat de tweedelijnszorg met die hogere NZa-tarieven er volgend jaar 640 miljoen euro bijkrijgt, de apotheekbranche 320 miljoen en de Wlz 560 miljoen. De ggz ontvangt 70 miljoen euro extra en de eerstelijnszorg-instellingen 140 miljoen euro. De wijkverpleging krijgt er volgend jaar 7 miljoen euro bij.

TEK voor zorginstellingen
Bijna alle zorginstellingen vallen buiten de vorige week bekendgemaakte maatregel voor het mkb, de Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK). Twee weken geleden liet een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten dat de zorgsector hierop een beroep zou kunnen doen, maar nu blijken de voorwaarden gericht te zijn op relatief kleine bedrijven en zorginstellingen.

Belangrijke voorwaarde om een beroep te doen op de TEK is dat een zorginstelling minimaal 12,5 procent van de omzet kwijt is aan energiekosten. Bovendien mogen er maximaal 250 mensen in dienst zijn bij een omzet van hooguit 50 miljoen euro. Daarbij komt dat weliswaar de helft van de kosten wordt vergoed boven een drempel, maar de maximale vergoeding beperkt is tot 160.000 euro op jaarbasis.

bron: skipr.nl