Hoe bereiken we een betere samenwerking tussen huisartsen en kleinschalige woonzorghuizen?

door | apr 3, 2024 | Algemeen

 

Naar aanleiding van een artikel in het Leidsch dagblad van 8 maart jl. zijn door Kamerlid Krul vragen aan de minister gesteld over onder andere de medische zorg in kleinschalige woonzorgvoorzieningen. In het artikel, evenals in een soortgelijk artikel in het AD, komt een huisarts aan het woord die constateert dat nieuwe kleinschalige woonzorgvoorzieningen niet altijd de medische zorg goed hebben georganiseerd. 

In haar reactie op de Kamervragen geeft de minister aan dat ‘commerciële’ verpleeghuizen voorzien in een behoefte en een belangrijke bijdrage leveren aan beperking van de wachtlijsten en de toekomstige zorgopgave. De minister geeft verder aan dat de medische zorg in kleinschalige woonzorginstellingen in de regel moet worden geleverd door de huisarts vanuit de Zvw, maar wel in een samenspel met bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde. 

 

Gesprek met de LHV

SPOT en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) spreken periodiek over de gespannen samenwerking tussen huisartsen en woonzorghuizen. Zo is de herziening van de model-overeenkomst huisarts-kleinschalige woonzorgvoorziening recent besproken, en komen ook de aandachtspunten over en weer voor een goede samenwerking tussen kleinschalige woonzorg met de huisarts aan de orde. SPOT deelt de zorgen over de tekorten aan huisartsen en Specialisten Ouderengeneeskunde, en benadrukt het belang van regionale samenwerking tussen zorgaanbieders, bijvoorbeeld als het gaat om een gedeelde inzet van een Specialist Ouderengeneeskunde.   

Aandachtspunten die onder meer besproken zijn: 

  • Huisartsen worden nog regelmatig geconfronteerd met nieuwe (geclusterde) wooninitiatieven die niet eerder bij hen in beeld waren. Het is dan ook erg belangrijk dat initiatiefnemers van nieuwe woonzorglocaties ruim voor het openen van de deuren contact hebben met de huisartsenpraktijken in de regio; 
  • Voor een huisarts is het belangrijk dat de woonzorginstelling 24/7 bereikbaar is; 
  • Voor een huisarts is het belangrijk dat de woonzorgorganisatie zelf kennismaakt met de huisartsenpost en spreekt over hoe de samenwerking vorm te geven. 
  • Het is belangrijk dat zowel de huisarts als de woonzorginstelling capaciteitsproblemen bij het verlenen van medische zorg melden bij hun brancheorganisatie, zorgkantoor en/of regionaal samenwerkingsverband. Dan kan gezamenlijk worden gekeken naar oplossingen; 
  • Een huisarts heeft geen rol bij de inzet van onvrijwillige zorg (Wzd). 

 

De LHV heeft een informatief schema op haar website geplaatst over de randvoorwaarden voor samenwerking tussen de huisarts en een kleinschalige woonvorm is hier te lezen. Binnenkort publiceert SPOT een artikel over het belang en de grote toegevoegde waarde van kleinschalige woonzorgaanbieders. Daarin zullen we ook nader ingaan op de samenwerking met- en rol van de huisarts en Specialist Ouderengeneeskunde.