Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

WOZO Bijeenkomst met aansluitend een borrel

25 april 2023 @ 13:00 - 16:00

Beste leden,

Graag nodigen we jullie uit voor een gezamenlijke bijeenkomst van Zorgthuisnl, SPOT en WDTM. Het onderwerp van de bijeenkomst is het WOZO-programma van VWS. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 25 april en inloop is mogelijk vanaf 14.00 uur. Het programma start om 14.30 uur en daarna zullen Jan Megens, programmadirecteur WOZO bij het Ministerie van VWS en Sacha Gramberg, projectleider in de zorg, ons meenemen. Het formele gedeelte duurt tot 16.30 uur. Daarna is er ruimte voor een netwerkborrel.

WOZO-programma

In juli 2022 werd het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg Ouderen (WOZO) gepresenteerd door minister Helder van Langdurige Zorg en Sport. Het WOZO-programma bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten gericht op het anders organiseren van de ouderenzorg. Het uitgangspunt daarbij is ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Met het WOZO-programma wordt erop ingezet dat ondersteuning en zorg zich aanpassen aan de voorkeur van ouderen om zo lang mogelijk regie op het eigen leven te houden en dat daardoor zware, complexe zorgvragen zo lang mogelijk worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen.

Het programma bevat vergaande maatregelen, dus iedere organisatie merkt er iets van of gaat er iets van merken. Dat er geen verpleeghuisplekken meer bij mogen komen en de capaciteitsuitbreiding alleen nog via scheiden van wonen en zorg gaat is een concreet voorbeeld. Het aantal geschikte woningen voor ouderen is echter nog onvoldoende. Dat is heel zorgelijk, zeker gezien de oplopende wachtlijsten. Zeker in combinatie met de enorme druk op de arbeidsmarkt, die ook de aankomende jaren aanhoudt.

In het Regeerakkoord staat dat er een nieuwe interpretatie moet komen van het kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Ook staat daarbij de opdracht om te komen tot meer samenhang met het kwaliteitskader Wijkverpleging. De ontwikkeling van het nieuwe kwaliteitskader is onderdeel van het WOZO-programma. Veel partijen die betrokken zijn bij de zorg voor ouderen, waaronder Zorgthuisnl en SPOT, werken mee aan de totstandkoming van het nieuwe kader. Het nieuwe kader moet duidelijk maken waar iemand die zorg nodig heeft op kan rekenen. Het biedt mensen om wie het gaat en betrokkenen bij de zorg een handvat om de verwachtingen te bespreken, en om te blijven leren en ontwikkelen.

Jan Megens, programmadirecteur WOZO zal eerst ingaan op het programma en toelichten hoe het programma zich verhoudt tot andere programma’s van VWS zoals IZA, TAZ en GALA. Vervolgens zal Jan ingaan op de betekenis en toegevoegde waarde van het WOZO-programma.

Hierna zal Sacha Gramberg, projectleider in de zorg en actief in Groot-Amsterdam, Zaanstreek Waterland en Zuid- en Midden-Kennemerland vertellen over zijn ervaringen met het programma in de praktijk. Tot besluit is er ruimte voor vragen aan en discussie met beide heren.

We hopen u te zien op 25 april in Houten,

Gegevens

Datum:
25 april 2023
Tijd:
13:00 - 16:00
Evenement Categorie:
Site:
https://zorgthuisnl.nl/ledennet/bijeenkomsten/bijeenkomst/?id=307

Locatie

Joinn
Onderdoor 4
Houten, 3995 DW
+ Google Maps