Kabinet compenseert zorginstellingen voor hoge energierekening

door | okt 7, 2022 | Nieuws uit Den Haag

De meeste zorginstellingen kunnen binnenkort aanspraak maken op financiële steun van de overheid voor hun hoge energierekening. Bovendien geldt de compensatie met terugwerkende kracht.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werkt aan een regeling voor een tegemoetkoming voor bedrijven die kampen met hoge energiekosten. Een woordvoerder van EZK laat weten dat deze regeling ook kan gelden voor zorginstellingen: “Er zullen ook zorginstellingen zijn die een klein- of middelgroot bedrijf zijn én energie-intensief.”

EZK verwacht dat de hoogte van de compensatie afhangt van twee factoren: de omzet en de mate van de stijging van de energiekosten, aldus de woordvoerder. MKB-bedrijven en zorgorganisaties krijgen volgens een bepaalde formule een nog vast te stellen percentage vergoed boven een referentieprijs.

Zakelijke aansluiting
Over de uitvoering en de hoogte van het steunbedrag voert minister Adriaansens van EZK intensieve gesprekken met minister Kaag van Financiën en de energieleveranciers. Voorwaarde om aanspraak te maken op financiële steun is dat een zorginstelling een zakelijke aansluiting op het energienet heeft. Dit is voor zorginstellingen waarschijnlijk het geval, zegt EZK. Onduidelijk is tot welk moment de terugwerkende kracht gaat gelden.

De kans is groot dat de regeling deze maand bekend wordt. Na uitwerking stuurt het kabinet het plan in november naar de Europese Commissie, want staatssteun moet voldoen aan Europese regels. Naar verwachting neemt Brussel in het eerste of tweede kwartaal van 2023 een beslissing over de regeling. In dat geval wordt de energiesteun in het tweede kwartaal van kracht. In principe eindigt de maatregel op 31 december volgend jaar.

Overbruggingsregeling
Om te voorkomen dat bedrijven en zorginstellingen in de tussentijd failliet gaan, is EZK ook bezig met een overbruggingsregeling. Daarvoor hoeft niet vooraf toestemming te worden gevraagd aan Brussel. Hoe die eruit gaat zien, is onduidelijk. De woordvoerder verwacht dat voor de overbruggingsregeling volgende maand of uiterlijk in december aanvragen kunnen worden ingediend.

Onder deze zogenoemde Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) vallen zowel de uitgaven voor gas als elektra, heeft minister Adriaansens dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Ook kondigt ze aan dat er een maximumbedrag per bedrijf zal worden uitgekeerd.

Kosten in rekening
Belangrijke reden voor de TEK is volgens de minister dat niet alle bedrijven in staat zijn om hun gestegen energiekosten in rekening te brengen bij klanten, zonder dat ze hun omzet in gevaar brengen. Zorginstellingen en zorgverzekeraars zijn door de jaarlijks vooraf vastgestelde vergoedingen ook niet in staat om tussentijds hun zorgpremies te verhogen.

Reactie SPOT: ‘Wij gaan uitzoeken wat de voorwaarden zijn en delen dit nog met de leden.’

Bron: skipr.nl