Op 6 maart jl. bracht het Financieele Dagblad een artikel naar buiten over ‘commerciële’ ouderenzorg. In dit artikel kwam naar voren dat recent onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam aantoonde dat commerciële zorgaanbieders in de Nederlandse ouderenzorg geen slechtere zorg bieden dan niet-commerciële partijen.
Het onderzoek, gebaseerd op data van 2016 tot 2021, concludeerde het volgende:
- Geen verschil in zorgkwaliteit: Commerciële zorgaanbieders bieden geen slechtere zorg dan stichtingen of andere niet-commerciële partijen.
- Geen cherrypicking: Er is geen bewijs dat commerciële aanbieders zich richten op gezondere cliënten om kosten te besparen.
- Regulering en toezicht: Het Nederlandse zorgstelsel met onafhankelijke indicatiestelling en strikte regels zorgt ervoor dat alle aanbieders aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen.
Marcel Canoy
Marcel Canoy is medeauteur van het onderzoek en tevens bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU. Het solide basisniveau van de ouderenzorg in Nederland is volgens de hoogleraar een belangrijke factor. Daarnaast waarschuwt Canoy dat de capaciteit van de ouderenzorg onder druk komt door de dubbele vergrijzing. Dit kan ruimte bieden voor aanbieders die minder prioriteit geven aan kwaliteit als er schaarste ontstaat.
‘Commerciële’ verpleeghuizen
Laura van der Spa, bestuurslid van Vereniging SPOT en Manager Bedrijfsvoering bij Futura Zorg, schreef vorig jaar een interessant artikel over de vele vragen die rondom het label ‘commerciële verpleeghuizen‘ hangen. Kleinschalige woonzorgvoorzieningen maken geen exorbitant veel winst, de huisarts heeft geen extra belasting en er wordt persoonsgerichte zorg geleverd met oprechte aandacht in de vertrouwde thuisomgeving van de oudere.
De leden van SPOT zijn de ambassadeurs van de vereniging en wij vinden het belangrijk dat zij hun ervaringen delen. Zo schreven Theo en Johanna Castrop, bestuurders van Het Vertrouwde Dorp, een mooi stuk over de mogelijkheden die een kleinschalige zorgvoorziening biedt, de misvattingen rondom kleinschalige zorg en hoe er bij hun organisatie wordt gewerkt.
Ook Vereniging SPOT schreef hier eerder een artikel over. Als de branchevereniging voor kleinschalige zorgaanbieders, zien wij echter veel starters in de zorg die van beroep zorgverlener zijn en veelal vanuit hun hart een onderneming starten, omdat ze hun visie op goede zorg zelf willen verwezenlijken. Lees ons artikel over ‘Kleinschalige zorg geldklopperij en slecht georganiseerd? Helemaal niet!‘
bron: Financieele Dagblad