Belangrijke update: Geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid in 2025

door | dec 18, 2024 | Algemeen

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Maar er is goed nieuws. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat er in 2025 geen boetes zullen worden opgelegd bij de handhaving van schijnzelfstandigheid. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor onze sector, waar het werken met zzp’ers een veelvoorkomende praktijk is.


De Belastingdienst zal vanaf 1 januari 2025 weer volledig gaan handhaven bij organisaties die werken met zzp’ers. Echter, er is een belangrijke nuance:

  • Geen boetes in 2025: Zowel verzuim- als vergrijpboetes worden in het kalenderjaar 2025 niet opgelegd.
  • Waarschuwingen eerst: Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld.

Naheffing moet gewoon betaald worden

De boetes voor 2025 blijven uit, maar er wordt wel degelijk gehandhaafd. De naheffing die werkgevers krijgen als zij zich niet aan de wet houden, moeten gewoon betaald worden.

Verlenging modelovereenkomsten
Alle goedgekeurde modelovereenkomsten worden automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Dit geeft zorgaanbieders meer zekerheid en tijd om de bedrijfsvoering aan te passen indien nodig.

Zachte landing

Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een ‘zachte landing’ bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Vanaf volgend jaar kan de Belastingdienst weer een naheffing loonheffing opleggen als er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid, maar er zal in het kader van de ‘zachte landing’ niet verder dan 1 januari 2025 worden teruggegaan met corrigeren. Daarnaast zullen er eerst bedrijfsbezoeken plaatsvinden om in gesprek te gaan over de inhuur van zzp’ers. Er wordt zo de mogelijkheid gecreëerd om de bedrijfsvoering te verbeteren na een waarschuwing.

Commissiedebat Arbeidsmarktbeleid

De zorgsector heeft al te kampen met een personeelstekort. Het verder inperken van de inzet van zzp’ers zonder alternatieven kan leiden tot grotere tekorten en risico’s voor cliënten. Een zzp-beleid dat is afgestemd op de zorgsector kan helpen om een goede balans te vinden tussen handhaving, de verantwoordelijkheid van werkgevers en de flexibiliteit binnen de sector.

Vereniging SPOT dringt daarom aan op politieke actie om een balans te vinden tussen handhaving en het garanderen van zorgcontinuïteit. Op 19 december vindt het Commissiedebat Arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats. SPOT zal tijdens dit debat ook een vraag stellen aan de minister in het kader van zzp-beleid. Cliënten mogen niet de dupe worden van onenigheid tussen beleidsmakers, zzp’ers en opdrachtgevers.

Bron: Belastingdienst, Skipr